Wat heb je nodig om te borduren?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ontdek in dit blog wat je allemaal nodig hebt om met een eigen borduurwerk aan de slag te kunnen gaan.

1. Borduurstof

Wanneer je begint met borduren zijn er verschillende soorten borduurstoffen waaruit je kunt kiezen. Elke stof heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Aida
    Aida is een goede aftelbare borduurstof voor ieder niveau. Het is op een dusdanige manier geweven waardoor er kleine vierkantjes in het patroon zitten. Dit maakt borduren een stuk eenvoudiger en sneller. Het is gemaakt van 100% katoen.
  • Evenweave
    Evenweave is een gelijkmatige handwerkstof van soepel katoen. Deze stof is altijd geweven in een exact aantal draden per centimeter.
  • Kaaslinnen
    Linnen heeft een mooie structuur waardoor het eindresultaat prachtig zal zijn. De draden zijn echter onregelmatig, wat het borduren iets moeilijker zal maken. Het is gemaakt van 100% linnen.

2. Borduurgaren

Het populairste borduurgaren is splijtgaren of mouliné. Dit glanzende garen van katoen bestaat uit zes makkelijk te splitsen draden. Afhankelijk van de stof, gebruik je meestal 1 tot 3 draden per kruisje. Voordat je begint trek je de draden voorzichtig uit elkaar.

3. Borduurnaald

Wanneer je een borduurnaald uitkiest moet je erop letten dat het garen door het oog van de naald past. Ook moet de borduurnaald niet te dik zijn, anders wordt de borduurstof beschadigd. Er zijn borduurnaalden met en zonder punt. Borduurnaalden zonder punt worden ook wel borduurnaalden met een stompe punt genoemd en worden veelal gebruikt voor kruissteekborduren. Borduurnaalden met een scherpe punt kunnen de borduurstof beschadigen.

4. Borduurpatroon

Een goed en duidelijk borduurpatroon is onmisbaar bij borduren. Het geeft aan welke kleurnummers waar gebruikt moeten worden en zorgt ervoor dat jij precies kunt borduren aan de hand van het telpatroon.

5. Borduurschaar

Het is handig om een goed en fijn schaartje te hebben waarmee je draadjes kunt afknippen.

6. Borduurring

Een borduurring is niet noodzakelijk om te kunnen borduren maar wel erg handig. Zo houdt deze ring de borduurstof strak waardoor je een mooier eindresultaat krijgt.

7. Borduurloep

Wanneer je borduurt tijdens de donkere dagen of een aan een erg fijn borduurwerk bezig bent, kan een borduurloep handig zijn. Het zorgt ervoor dat je beter kunt zien wat je doet en draagt hiermee bij aan een mooier eindresultaat.

Direct aan de slag?

Met bovenstaande zeven benodigdheden kun je goed van start gaan met je eigen borduurwerk. Ben je nog op zoek naar een leuk borduurwerk? Bij ons kun je een foto borduurwerk bestellen van een eigen foto. Leuk om zelf te maken, maar ook om cadeau te doen! Bekijk hier de mogelijkheden.

Winkelwagen
De waardering van hobby-kampioen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 597 reviews.